Balfour Beatty Charlotte Office Renovation

Balfour Beatty Charlotte Office Renovation

Balfour Beatty’s Charlotte office renovation and upfit consisted of a complex occupied office renovation to decrease leasable square footage while creating an innovative optimal workplace to fit today’s organization. 

Balfour Beatty’s Charlotte office renovation and upfit consisted of a complex occupied office renovation to decrease leasable square footage while creating an innovative optimal workplace to fit today’s organization. 

Location
Charlotte, NC
Client
Balfour Beatty
Year Completed
2020
Sector
Buildings
Value
less than $10M
Market Type
Corporate Office, Interiors & Special Projects
Services
General Contracting

The team was challenged to relinquish 8,750 square feet of the main entry and reinvent the lower-level loading dock of the building into a new entry that consists of 500 square feet of outdoor work including a tiled patio, an addition to the existing exterior awning and a dining environment, a new 2,000-square-foot lobby with partially exposed ceilings, a boardroom and a monumental stair which leads to the existing space. As you head up the monumental stair, you enter into a new 1,800-square-foot breakroom and collaboration area with added exterior windows, booth meeting spaces, shuffleboard, bar and adjacent conference center. With two of the conference rooms having frameless glass operable partitions, the breakroom can host 300+ person events in the 2,750-square-foot combined area. The open office area received new finishes throughout including workstations, huddle rooms, innovation lab, phone rooms and wellness rooms. 
 
The space was intended to be designed to feature certain finishes as a showcase to clients and architects who visit the Balfour Beatty office. Some of these features include specialty metal-like format tiles on the wall behind the monumental stair, FilzFelt products used in the café booths and the first-floor boardroom, paper-thin TVs mounted on both sides of the glass in the conference rooms adjacent to the café and map behind the reception desk showcasing the areas around Charlotte that Balfour Beatty has had the privilege of delivering work in. The existing non-operational freight elevator, which is original to the building, was utilized as a new entryway into the Balfour Beatty space from the common corridor. To do this, the freight elevator was manually raised, supported with steel from the underside and repainted entirely inside. Additional lighting was added in the elevator shaft to change colors for certain events. Lastly, Balfour Beatty removed an existing spiral staircase that led to a storage area and converted a portion of the space into a mother’s room.